Maholányi Gabriella és Illés László Szentendrén élő keramikusok. 2005-től közösen dolgoznak Mikerámia néven. Közös műhelyük, a Kerámia Udvar, Szentendrén található közel a belvároshoz, a Bükkös patak partján, ahol hétközben és szombat délelőtt is szívesen látják a vásárlókat.

MIKERAMIA MIKERAMIA MIKERAMIA

Sokféle egyedi tárgyat készítenek: különleges, egyedi kerámia dísztárgyakat, konyhai és fürdőszobai tároló és használati edényeket, lakberendezési tárgyakat, illetve kisebb-nagyobb ajándéktárgyakat.

Órákat, lámpákat, tükröket, vázákat, kaspókat, étkészleteket, tálakat, tálcákat, tányérokat, bögréket, kávés csészéket, müzlis tálakat, pálinkás butellákat, stampedliket, sütő-főzőedényeket, mézes csuprokat, sótartókat, borstartókat, fűszertartókat, cukortartókat,szalvétagyűrűket, gyertyatartókat, olajmécseseket, almasütőket, párologtatókat, füstölőtartókat, fényképtartókat, ékszertartókat, lámpásokat, madáritatókat, madáretetőket, névjegytartókat és egyedi kerámia ékszereket.

MIKERAMIA

A tárgyakat magas tűzön égetik ki, s e technológiának köszönhetően fagyállóak, étkezési célra is alkalmasak, mosogatógépben tisztíthatóak és igen ellenállóak lesznek. Tárgyaikat többnyire korongolással, illetve vegyes technikával készítik. Az általuk használt ólommentes mázak nagy részét ők maguk készítik, ezáltal még egyedibbé téve kerámiáikat. A maguk által készített kerámiatárgyakat elsősorban a műhelyükben kialakított bemutatótermükben, illetve országszerte több galériában értékesítik. Emellett a honlapon bemutatott kerámiatárgyakat az interneten keresztül is meg lehet rendelni. Az ország területén belül futárszolgálattal történik a gyors és megfizethető házhozszállítás.

MIKERAMIA

2008-tól készítenek egyedi, színes kerámiamosdókat, amiket, csakúgy, mint más tárgyaikat, magas tűzön égetnek ki, ami a mosdók esetében különösen fontos, hiszen a fürdőszobában rendszeres használatnak vannak kitéve. A mosdókhoz tükrök, szappantartók, fogkefetartók és egyéb fürdőszobai kiegészítők is rendelhetők.Egyedi megrendelésre egyéb különleges kerámia tárgyakat is készítenek. Példák a további egyedi megrendelésre készült tárgyakból:
  • - a 2010-ben Hajdúszoboszlón épült Aqua-Palace tengeri fürdőmedencéjében található koralloszlop
  • - kerti szökőkút, vízköpő oroszlánfejjel
  • - családi címer
  • - névtáblák
  • - figurális olajmécsesek
  • - érmek
MIKERAMIA MIKERAMIA

Munkájukban nagy szerep jut a szobrászatnak. A funkcionális kerámián kívül szobrokat és más műtárgyakat is készítenek. A 2006-ban megalakult Szentendrei Keramikusok Egyesületének alapító tagjai, műalkotásaikkal rendszeresen részt vesznek az Egyesület közös kiállításain.

MIKERAMIA


Illés László, aki 2001 óta szakoktató, számos jelenleg a szakmában dolgozó keramikus mestere volt. Budai műhelyében heti két alkalommal kerámia és fazekas tanfolyamot tart, ahol kezdők és haladók tanulhatják a korongolást és a kerámiakészítés tudományát.